avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen aplicare sanctiune disciplinara de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen aplicare sanctiune disciplinara de catre angajator

Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, astfel :

Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 3307 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010, Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 60/2012,

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii

D E C I D E
Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 28 Aprilie 2014
Multumim
In concluzie, pentru a dispune sanctionarea, de la data referatului de sesizare a savarsirii unei posibile abateri disciplinare avem practic termen maxim 5 luni timp de desfasurare si finalizare a cercetarii disciplinare...
Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare (=fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.), dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei (=aceeasi fapta in legatura cu munca...savarsita cu vinovatie....).

Aprecierea vinovatiei, respectiv calificarea faptei ca abatere disciplinara sunt lasate oricum de lege la aprecierea exclusiva a angajatorului (in considerarea pozitiei dominante a acestuia), deci sunt SUBIECTIVE (chiar daca vorbim de o procedura prealabila in care angajatul are dreptul FORMAL de a-si prezenta apararile....).

Consider ca aceasta decizie intareste si mai mult pozitia dominanta a angajatorului (invocata in alte spete de catre Curtea Constitutionala (Decizia nr.1675/2009 a CC), incalca intentia legiuitorului de a institui un TERMEN DE DECADERE de 30 zile calendaristice in care angajatorul trebuie sa emita decizia de sanctionare in forma scrisa ( in acest caz cele 30 zile nu mai sunt nici macar de recomandare avand in vedere faptul ca, dupa o intreaga cercetare prealabila finalizata cu "un raport final inregistrat la registratura unitatii"....nu cred ca va exista vreun angajator care sa UITE sa emita acea decizie in forma scrisa).....tocmai "BUNA CREDINTA " a angajatorului a avut-o in vedere si legiuitorul cand a mentionat acest termen...caci ce rost ar mai fi avut (daca nu cel de decadere) mentionarea de catre legiuitor a termenului de 30 zile, cand putea pur si simplu sa-l mentioneze DOAR PE CEL DE DECADERE DE 6 LUNI de la savarsirea faptei.....

Consider ca aceasta decizie COMPLET ERONATA ar trebui sa aiba cat mai repede aceeasi soarta ca si decizia nr 40 din 7 mai 2007 a aceleiasi ICCJ (prin care "În cadrul litigiilor de muncă privind atragerea răspunderii patrimoniale a angajatorilor, potrivit art. 269 alin. (1) din Codul muncii, daunele morale pot fi acordate salariaţilor numai în cazul în care legea, contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă cuprinde clauze exprese în acest sens") care nu ar fi trebuit sa fie aplicata DELOC de instante datorita faptului ca a fost publicata in Monitorul Oficial abia in noiembrie 2007 ( desi a fost pronunţată la data de 7 mai 2007, însă ulterior, prin Legea nr. 237/2007, publicată în Monitorul Oficial nr. 497 din 25 iulie 2007, art. 269 alin. 1 din Codul muncii a fost modificat şi, spre deosebire de reglementarea anterioară, s-a prevăzut că angajatorul este obligat să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului).

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2012
aeveronica, utilizator
vindictive- "pentru a dispune sanctionarea, de la data referatului de sesizare a savarsirii unei posibile abateri disciplinare avem practic termen maxim 5 luni timp de desfasurare si finalizare a cercetarii disciplinare.."

"data referatului de sesizare a savarsirii unei posibile abateri disciplinare" nu mai are absolut nicio importanta.....ci important devine " raportul final "( deci cel facut DUPA cercetarea si desfasurarea cercetarii disciplinare....)

concluzia este ca in aceasta interpretare a ICCJ, exista practic un termen de 6 luni de la data SAVARSIRII FAPTEI pentru a dispune sanctionarea, deoarece data "inregistrarii referatului final la registratura unitatii" se poate face EXACT la aceeasi data cu emiterea in forma scrisa a deciziei de sanctionare, DECI nu mai exista NICIUN termen practic de 30 zile ci ramane doar cel de 6 luni....
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2012
aeveronica, utilizator
aeveronica a scris:

data referatului de sesizare a savarsirii unei posibile abateri disciplinare" nu mai are absolut nicio importanta.....


Eu cred ca are pentru ca in functie de acesta se calculeaza termenul de 6 luni in care angajatorul poate emite decizia de sanctionare.

Iar RIL spune ca momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Prin urmare, angajatorul are la dispozitie 5 luni pentru desfasurarea si finalizarea cercetarii disciplinare, urmand ca in termen de 30 zile de la finalizarea acesteia (adica de la data procesului verbal de incheiere a cercetarii) acesta sa dispuna aplicarea sanctiunii disciplinare (insumand aceste perioade nu se depaseste termenul de 6 luni)...

Alte discuții în legătură

Prescrierea abaterii disciplinare - termen? alex_bis alex_bis Buna ziua, Potrivit Codului Muncii, art.252 alin (1) - Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in ... (vezi toată discuția)
Termen aplicare sanctiune disciplinara la locul de munca roxynice roxynice Va rog sa ma lamuriti daca se poate, daca am savarsit o abatere disciplinara in data de 27 octombrie 2012 si in data de 18 ianuarie 2013 am fos informat ca ... (vezi toată discuția)
Angajatul va mai putea fi sancționat ? sau nu ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Un angajat a fost trimis spre cercetare disciplinară. În Codul Muncii - Art. 252 - se spune că: (1) Angajatorul dispune aplicarea ... (vezi toată discuția)